zondag 3 juli 2016

Is dit alles: mandjes in Doe Maar kleuren


Het was hier een paar weken zo druk dat het me niet lukte om iets te posten (onder andere door het feit dat er nog steeds veel half afgemaakte projecten in de kast liggen zoals ik eerder al vermeldde) maar eindelijk is het dan toch weer gelukt!

Gisteren ging ik namelijk naar een feestje en zouden we een verwenpakketje voor de lieve jarige meenemen. Omdat ik al veel mooie (genaaide) mandjes voorbij had zien komen (o.a. hier, hier en hier) wilde ik het ook eens proberen.
Het touw was nog niet zo eenvoudig te vinden maar kocht om te testen synthetisch touw van de Action.
Normaal gezien zou ik niet zo'n felle kleur kiezen maar de vriendin in kwestie houdt wel van wat roze (oke, dit is een understatement of niet C.?).


Na wat fröbelen met de steekbreedte en -lengte was het daarna een fluitje van een cent. Omdat er flink wat cadeautjes in de mand moesten passen maakt ik eerst een flinke bodem (ruim 30 cm) alvorens de rand te gaan maken.
Ik kan adviseren om een tweede (en eventueel een derde) spoeltje klaar te hebben liggen aangezien er nogal wat garen in zo'n project verdwijnt! Toen ik bij een testmandje zag hoe snel het klosje met garen opging ben ik daarna over gegaan op lockgaren: daarvan zit er wat meer op een klos.
 
 
 
Het afwerken van het uiteinde heb ik niet zelf verzonnen maar zag ik bij 'de zuster van'
Mijn lieve en creatieve peettante had in haar voorraad de perfecte kleur haakgaren om het leer vast te zetten.
Bij deze eerste versie maakte ik de gaatjes met een naald maar dat is nogal een klus: bij de tweede (groene) versie maakte ik de gaatjes vooraf met een gaatjes tang. Dit gaat een stuk makkelijker.Mijn kinderen vonden het niet leuk dat ik de mand had weggegeven dus maakte ik vanmorgen voor hen een tweede, fluor groene versie.
Ik begon hierbij niet met een cirkel maar een ovaal, ik vond deze vorm veel makkelijker om het begin te maken: het werd ook een stuk mooier: minder gefrut zal ik maar zeggen...
Deze keer gebruikte ik een afstekend fluorgeel naaigaren en had ik vooraf al een extra (vol) spoeltje klaargelegd (jaja, al doende leert men!).
Dit mandje maakte ik wat kleiner en aan de zijkanten maakte ik een soort handvatten, door een kleine lus te stikken. Ik werkte het uiteinde weer hetzelfde af maar dit keer maakte ik dus eerst de gaatjes.


De kinderen konden niet wachten tot het mandje klaar was en ze het konden gebruiken.
Voor het groene mandje gebruikte ik ongeveer 18 meter touw en voor de roze heb ik 40 (!) meter gebruikt. De roze mand heeft een diameter van 31 cm en een hoogte van 7 cm. Het groene mandje is 24 bij 18cm met een hoogte van 9 cm.
Mocht je op zoek zijn naar een instructiefilmpje op YouTube, dan is die van MahoganyKnots een hele duidelijke (wel in het Engels).
Waar ik zelf de volgende keer nog aan moet denken is dat ik een pleister of iets dergelijks om mijn rechterwijsvinger doe: door het tegenhouden/geleiden van het synthetische touw is mijn vinger een beetje beurs op dit moment.

Nu dus op zoek naar mooi (katoenen) touw en als iemand tips heeft waar het te koop is, dan hoor ik het graag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten