woensdag 2 augustus 2017

Waarom kloppen jurkjes patronen zo vaak niet?

Mijn banderes (haar eigen verbastering van ballerina en danseres) kreeg een hele mooie lap stof cadeau van een lieve tante. Het geluid dat ze maakte toen ze het uitpakte is te vergelijken met dat van een cavia die klem zit in zijn loopwiel: een soort van gepiep dat je trommelvliezen doet trillen. Dit en het knuffelen van de lap is haar manier om te laten weten dat ze iets echt supertof vindt.
Het is de paneelstof  'Mondtanzertraum' van Yela's Kreativ Atelier. Op de ene helft is een grote ballerina afgebeeld en op de andere helft balletschoenen. Het was de eerste keer dat ik een paneeltje verwerkte en het was even puzzelen welk patroon ik zou gebruiken want het patroon dat ik in mijn hoofd had paste niet. Als ik de wolkjes aan de hals zou leggen was het te kort voor een jurkje en natuurlijk was dat wat ze wilde dragen. Gelukkig vond ik een patroon uit een oude Knippie (5/2015) waarbij het voorpand uit twee delen bestaat en ik zo toch het paneel als voorkant van de jurk kon gebruiken.


Toen ik eindelijk alles klaar had liggen zag ik dat de rok te wijd was voor het paneel. Gelukkig was er ook een A-lijn versie van de jurk. De zakken liet ik weg want deze paste niet bij deze stof (en zouden binnen de kortste keren uit gelubberd zijn door de grote hoeveelheden stenen die madam dagelijks verzamelt!). De voorpanden en de hals stikte ik met de coverlock door, dan blijft het nog wat rekbaar.

Het was even wringen met de halsbies die, zoals aangeduid in het patroon, veel te klein was voor de hals. Helaas had ik hem al een heel eind vastzitten toen ik toegaf aan mezelf dat het echt niet klopte. Iets wat ik eigenlijk gezien had bij het knippen maar door mijn eeuwige haast stug had genegeerd.Alles dus weer los halen (arghhh, geen van mijn drie tornmesjes te vinden) en de bies heel wat centimeters verlengd. Gelukkig zat hij toen wel mooi.
De volgende dag hoorde ik een paar kamers verder een heel hoog gepiep: gelukkig, de jurk was goedgekeurd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten