donderdag 25 augustus 2016

In het nieuw terug naar school!

Tot zover dus het meedoen met de Kids Clothes Week. Ik heb de hele week wel genaaid maar het waren zeker niet alleen kinderkleren en tijd om te bloggen was er al helemaal niet... Volgende keer moet ik het toch wat betere plannen: wat patronen alvast geknipt klaar hebben liggen enzo want ik liep toch wel een beetje vast...
Maar ja, er kwam zeker nog wel wat onder de naaimachine uitgerold afgelopen tijd want zoals ik al eerder opmerkte groeien de kinderen hier met dit weer als kool. Na het zoveelste t-shirt gepast en te klein bevonden werd het tijd voor wat nieuws. In de vorige La Maison Victor stond een leuk shirt. Ik maakte het in 116 want in de breedte komt er bij meneer niet veel bij maar verlengde het wel met een vijftal cm.
Het was even puzzelen want ik had een stukje tricot liggen dat qua kleur perfect paste bij de gitaren stof maar het was slechts 25 cm en dan waren er ook allerlei hoeken uitgeknipt voor eerdere projecten. Na een tijdje puzzelen is het dan toch gelukt en meneer is blij met zijn shirt (al is hem dat niet echt aan te zien op de tweede foto...).






Zelf vind ik het mouwtje aan de korte kant dus bij de tweede versie verlengde ik dat ook.
Had ik bij de eerste het zakje uit tricot gemaakt (eigenwijs want dit was echt lastiger om het mooi te krijgen dan katoen zoals in het patroon beschreven) bij de tweede wilde ik het echt strak op krijgen en gebruikte ik een stukje rood katoen.


Het stofje had ik al een hele tijd terug gekocht (op verzoek) en blij dat hij is!
Het sterrenstofje is van Little Darling en de autostof van Lillestoff.
Het gitarenstof heb ik cadeau gekregen.





Om de kast nog wat verder te vullen naaide ik ook een paar hemdjes (ofwel met het heerlijke Vlaamse woord marcellekes genoemd) volgens het patroon van Van Katoen. De boordjes zette ik er aan met de coverlock: nog een paar keer oefenen en dan ben ik echt tevreden:)
Het stof met de aapjes heb ik wederom gekregen en de spookjes kwamen van bij Kersenpitje.



Zo de kast is weer wat aangevuld maar nog zeker niet genoeg: een aantal sweaters zijn ook nog nodig en volgen binnenkort!

woensdag 10 augustus 2016

Kids Clothes Week dag #3 binnenvallen met een shirt.

In het voorjaar zag ik leuk projecten voorbijkomen op #kidsclothesweek en het leek me leuk om mee te doen. Maar helllluup ineens zag ik gisteren dat de huidige KCW al bij dag 2 was aanbeland.
Gelukkig was ik al voor zoonlief aan het naaien (dus dat uur per dag heb ik afgelopen dagen wel gehaald;)) en stroom ik gewoon op deze 3e dag in, hopelijk vinden jullie dat niet erg?


Het lijkt wel of de afwisseling tussen zonn en regen niet alleen het gras sneller laat groeier maar ook kinderen! Alles begint aan de korte kant te raken dus snel de kast aanvullen voordat school weer begint...
Het patroon komt uit de Burda kids van 2015. Al eerder maakte ik meerdere versies hiervan. Dus waarom een ander patroon kiezen als het goed bevalt?
Hoewel hier op een of andere manier de hals wijder is dan bij vorige versies (waar ik wel van baal en geen idee hoe dit is gekomen). Volgende keer beter zullen we maar zeggen.
Voor dochterlief had ik al eerder een sweater gemaakt met een opstrijk applicatie van Van Ikke: nu was zoonlief aan de beurt voor een stoere raket.



De applicaties zijn erg makkelijk op te strijken (hoewel ik deze keer volgens mij iets te lang gestreken heb want de glans van de afbeelding is er op sommige stukken er af...) en blijven ook goed in de was.



De mouwen (naar mijn zin te lang maar op verzoek van zoonlief deze lengte) en onderkant van het shirt werden afgewerkt met de coverlock.


Resultaat: een blije zoon en mama doet eindelijk mee aan de Kids Clothes Week: wat wil ik nog meer?

maandag 8 augustus 2016

De eerste keer naar de Zoo in een vrolijk jurkje

Dochterlief wilde afgelopen week een jurkje aan dat ik eerder naaide. Helaas was dat exemplaar ondertussen aan de korte kant want er groeit er hier één als kool. Ook had het lange mouwen en dat kon met die warmte niet echt prettig zijn dus naaide ik een nieuw jurkje met korte mouwen.




 
Het patroon komt van Trash Monstarz Nähshop en is echt super! De maten vallen naar mijn idee wel aan de kleine kant: maakte ik de vorige keer een 104 voor mijn toen nog 2,5 jarige. Nu nam ik een 110 voor de nu 3-jarige (die toch gewoon een gemiddelde lengte heeft).

De stof is een hele drukke digitale print wederom door mevrouwtje zelf uitgezocht bij Stef's Stoffen.
Vorige keer naaide ik de zakken vast met een sterrensiersteek die perfect was voor de Znok sterrenstof. Hier gebruikte ik de smalle deksteek van de coverlock (Janome CoverPro 2000cpx) als siersteek om de zakken vast te naaien. De boorden werden er met de lockmachine aangezet maar ik stikte ze niet extra door.


De jurk valt goed in de smaak want hij zit niet alleen fijn maar je kan er ook allerlei fratsen mee uithalen in de Zoo van Antwerpen zoals je hieronder kan zien!









dinsdag 2 augustus 2016

Op deze manier probeer ik mijn naaispullen geordend te houden

Omdat ik helaas geen aparte ruimte heb om mijn naaispullen te stallen zit ik over het algemeen aan de eettafel te naaien.
Aanvankelijk ging dat ook goed, al lag er her en der wel een klosje garen of lapje stof.
Maar op een gegeven moment begon dit toch de spuigaten uit te lopen en besloten we onze flipperkast (met pijn in het hart) in te ruilen voor een grote kast waar veel naaispullen in opgeborgen kunnen worden.



Ik moet zeggen dat het me erg goed bevalt: de spullen liggen bij de hand maar als er bezoek komt is mijn hobby ook weer makkelijk onzichtbaar op te bergen.
Afgelopen week was het weer eens tijd om de boel te ordenen want na een paar projecten ligt niet alles meer op zijn plek.
Mijn naaigaren bewaar ik in doorzichtige opbergbakken met kleine vakjes. Rond de spoeltjes zit een klein haarelastiekje zodat de draad er niet afloopt. De lintjes heb ik op kartonnetjes gedraaid zoals ik ergens op internet tegenkwam (helaas weet ik dus niet meer waar).





Verder heb ik een aparte bak voor ritsen en één voor overlockgaren.
Het dunne serafilgaren bewaar ik in een plastic zakje waarvan ik de uiteindes in de klossen duw: zo blijft de draad tenminste zitten (deze tip is één van de vele die kreeg ik bij Rijkers naaimachines: stap daar zeker eens binnen als je in de buurt bent!).

Mijn borduurspullen bewaar ik allemaal in de mooie rode tas onder de kast. Naast de borduurmodule zitten hier ook de borduurgarens en het verstevigingsmateriaal in.

Het grootste deel van mijn voorraad stof (die echt veel te groot is, oeps!) ligt netjes op zolder in een kast. Enkel de stoffen waarmee ik wil beginnen of waarmee ik bezig ben liggen in een grote bak in de kast.
Ook de boeken en tijdschriften liggen veelal boven: hier liggen enkel mijn favorieten van La Maison Victor, Burda kids en Ottobre. Ook de twee delen van Stof voor Durf het Zelvers staan hier voor het grijpen! De rest van de lectuur heb ik vanwege ruimtegebrek ook op zolder opgeborgen.

Al met al een redelijk overzichtelijk geheel, hoewel een aparte ruimte natuurlijk veel praktischer zou zijn want er dwalen hier nogal wat spelden rond....
Dat is ook de reden dat er een speldenkussen los in de kast staat: kan mijn man de gevonden spelden meteen inprikken;)

Hoe zit het bij jullie? Kan bij jullie de boel 'naaisgewijs' ook zo ontploffen of hebben jullie het gewoon beter geordend dan ik?