zondag 18 december 2016

Kerstmis met een haaknaald

Haken is niet zo mijn ding. Ik heb het nooit geleerd, dit in tegenstelling tot naaien en breien. Ik snap gewoon niet hoe je met één naald iets anders dan een lint kunt maken want oké, dat kan ik nog net.
Het is niet dat ik haaksels niet leuk vind want dochterlief heeft meerdere toffe gehaakte dingen zoals een muts en een col gekregen. Maar zelf doen, ho maar!
En toen kwam ik het boekje 'Haak je eigen kerststal' tegen waarin alle figuren uit de kerststal als haakpatroon staan. Wat waren dat leuke patronen en waarom had ik me nu nooit op haken toegelegd? 
Gelukkig was daar de reddende engel, oftewel mijn peettante. Ze breidde vroeger al heerlijke Noorse truien voor me en tegenwoordig breit ze regelmatig voor mijn kinderen (helaas niet meer voor mij want dat zijn 'te grote lappen' aldus mijn tante).
Maar laat die lieve tante nu toch aan het haken te zijn geslagen: van mutsen tot gebakjes, je kan het zo gek niet bedenken. Toen ik haar het boekje liet zien was ze ook meteen enthousiast en ging ze vlug aan de slag. Gisteren ging ik onze nieuwe kerstfiguren ophalen en wat zijn ze leuk geworden! De kinderen vinden ze ook erg leuk en spelen er al volop het kerstverhaal mee.
Ja die creatieve en lieve tante houden we in ere!


maandag 12 december 2016

Space-shirt: make it so!

Een tijdje terug maakte ik cadeautjes voor twee stoere mannen. Zoonlief  had één van de cadeau-shirts ook al maar wilde van het andere stofje ook een shirt.


Ik naaide een longsleeve (Ottobre 1/2016) en werkte deze af met de coverlock. Voor het eerst gebruikte ik de vierdraadssteek maar dan binnenstebuiten wat een erg leuk effect geeft ('net zoals in de winkel';)). Naast het gekozen ruimtestofje koos zoonlief ook het bijpassende stofje voor de mouwen.Aangezien hij helemaal weg is van het ruimte thema hebben we weer een paar toffe boeken bij de bieb gehaald. Natuurlijk moesten ze ook op de foto! 
Het zijn niet alleen leuke verhalen met mooie tekeningen er zit nog wat meer in. Je kan namelijk een bijpassende app downloaden waardoor het verhaal 'tot leven komt'. Google even op 'augmented reality' (toegevoegde realiteit) voor meer info over hoe het werkt. Het was een tijdje terug in ieder geval een hit met de Dino-app van de Albert Heijn.
De boeken zijn echt superleuk en een echte aanrader ook voor kindjes die misschien wat minder graag lezen dan die van mij om ze aan een boek te krijgen...

- Daan in de Ruimte van Fiona Rempt & Natasja Stenvert
- Alex de Astronaut van Tina Stootbandt & Sam De Buysscher


 Het staat hem goed, al zeg ik het zelf;)
maandag 5 december 2016

Goedheiligmantel

Al weken speelden ze met de pietenkleding die we ooit van het neefjes en de nichtjes overkregen. Over het dak lopen (oké, een lint...), cadeautjes gooien (lege doosjes), je kan het zo gek niet bedenken of ze hadden het verkleed als Piet uitgevoerd. Maar ineens was daar vorige week de vraag om een Sint-kostuum...én of ik het de volgende dag af zou hebben omdat we naar Sinterklaas zouden gaan...
Gelukkig had ik nog de juiste spullen op zolder liggen...
Op Pinterest vond ik een patroon uit een heel oude Libelle dat ik ongeveer volgde.
Nog een mijter in elkaar gefröbeld en zoonlief kon de volgende dag als Sint de deur uit!

Gisteren gingen we nogmaals bij Sint op bezoek. Ditmaal in het erg leuk ingerichte Sinterklaashuis in Museum 't Oude Slot. Naast een handje geven en/of even kletsen met Sinterklaas was er van alles te doen waarvan de kinderen erg hebben genoten. Ze gooiden pakjes in een schoorsteen, mochten met twee pieten in een roeiboot op de gracht varen, hebben de slaapplaatsen van Sint en zijn Pieten bezocht maar het leukste vonden ze het voetballen met de Pieten:)
Al met al weer een geslaagde middag! Helaas wilde meneer zijn Pietenpak aan maar hebben we in het museum snel even gewisseld (oké ik heb hem omgekocht met wat pepernoten) om als Sint op de foto te gaan. Zie bovenstaande foto's, hij had er ook echt zin in: dat straalt er af...not! Als Piet lachte hij gelukkig een stuk meer! Zou het de stress zijn geweest?


vrijdag 25 november 2016

Er was eens een Sprookjesboom...rokje

Toen ik een tijdje terug met mijn dochtertje op de stoffenmarkt was viel haar oog meteen op de Eftelingstofjes van Nooteboom. Ze moest en zou het stofje mee naar huis nemen dus streek ik een keer over mijn hart want ik vind de stofjes leuk maar voor kleding wel erg druk (en ze waren fink afgeprijsd;)). Thuis aangekomen leek het stofje nog bonter dan op de markt dus legde ik het maar snel weg in de kast...
Totdat dochterlief onlangs een nieuw rokje 'nodig' had. 
Ze wilde graag een rokje om mee te draaien want hoe beter het draait des te meer voelt ze zich een prinses. En dat is natuurlijk heel belangrijk als je 3 jaar bent!


Eerder maakte ik gewoon rechte rokjes geknipte uit de stofbreedte maar nu ging ik eens een cirkelrokje proberen. Ik had al meerdere keren naar de uitleg ervan gekeken maar de wiskunde in het patroon triggerde in mijn onderbewuste iets waardoor ik het telkens weer uitstelde.
Maar goed, vorige week had ik het stofje en de moed dus kwam er een cirkelrokje onder de naaimachine uit rollen!
Ik kreeg het zelfs voor elkaar om de stof zonder zijnaden te knippen zoals Made Everyday het beschrijft.

Omdat ik het katoentje wel erg dun vond voor dit jaargetijde naaide ik er een onderrok aan vast met een strook tule.
Nou toen mijn prinsesjes dat zag begon ze van plezier te gillen en te klappen.
Missie geslaagd dus.
Oh enne die wiskunde van de cirkelrok stelt echt niets voor!
maandag 14 november 2016

Bomberjack voor mezelf

In de kast liggen zoveel stofjes dat ik af en toe vergeet dat ik ze heb gekocht. Zo ook deze uilenstof waarvan ik helaas niet meer weet van welke ontwerper hij komt. Ik kocht hem bij Louise's naaicafé in Veghel.
Toen ik hem weer tegenkwam besloot ik er een bomberjackje voor mezelf van te maken.Maar ik kon me wel voor mijn kop slaan toen ik zag dat ik slechts één meter had gekocht. Daar kreeg ik nooit geen bomberjackje uit, of wel?
Ik ging in ieder geval de voorpanden en het achterpand eruit te knippen en de mouwen dan van zwarte stof te maken. Maar eigenlijk wilde ik uilen all-over....
Dus na weer een tijdje puzzelen (ik krijg het niet voor elkaar om erin te berusten dat ik stof tekort heb...) had ik het zo liggen dat de mouwen er voor 3/4 uit gingen. Dat was niet erg omdat het patroon toch wel erg lange mouwen voorschreef (of in heb zo'n korte armen?).
Ik won natuurlijk ook al een stuk door de boorden uit boordstof te maken.Bloed, zweet en ok geen tranen maar veel gestress kostte het wel (vraag mijn man maar, die arme ziel zat in dezelfde kamer toen ik moest knippen;)) maar ik kreeg het eruit zoals ik wilde.

Omdat ik geen goede maat ritsjes kon vinden voor de zakken (met die grove tandjes, iemand een tip?) koos ik ervoor om er steekzakken in te zetten en ik volgde de "om 't even waar een paspelzak" manier. Een hele fijne tutorial moet ik zeggen!

En als laatste kwam het doorstikken langs de rits en halsboord. Lange getwijfeld om het te doen, toch gedaan en ook weer even snel uitgehaald (buiten aan de halsboord) omdat het niet precies genoeg was naar mijn zin...

Het vestje werd meteen meegenomen op een heerlijk reisje naar Rome en ik moet zeggen dat het een ideaal model is. Het draagt heerlijk als een jasje, vestje of trui al naargelang wat ik er onderaan doe.
Er zal er snel nog één volgen...


Het model is een mix van de Berlin Beat Bomberjack uit Urban Style en de Blossom jas uit La Maison Victor 2/2015.

dinsdag 11 oktober 2016

Hoe je een schattig jurkje naait met een t-shirt patroon

Een tijdje terug maakte ik een jumpsuit/kruippakje voor een knappe dame en dat viel zo goed in smaak dat ik werd gevraagd om van hetzelfde stofje een jurkje te maken.
Helaas had ik voor een maat 92 niet genoeg bloemenstof om alle panden eruit te halen en was het bij Stef's stoffen waar ik het gekocht had niet meer te krijgen.
Als oplossing koos ik een patroon waarbij erg makkelijk verschillende stofjes gecombineerd konden worden en werd (in overleg) bijpassende stofjes voor de rug en zijpanden gekozen.
Ik maakte dit t-shirt model uit Ottobre 3/2016 al eerder. Maar omdat toen de maat van het shirt te klein viel voor zoonlief, maakte ik voor hem een nieuwe, grotere versie en zette ik een stuk aan het te kleine shirt waardoor het een jurk werd voor dochterlief. Dit keer maakte ik het voor en achterpand uit één stuk: ik verlengde het patroon gewoon met een tiental cm.
Helaas knipt onoplettende ikke twee dezelfde mouwen in plaats van gespiegeld, arhhhh!
Gelukkig vond ik na wat rommelen in mijn kast nog een allerlaatste lapje om dat foutje recht te breien...(of recht te naaien dus😁)De boordjes zette ik er op mijn nieuw geleerde techniek aangezet (binnenkort meer over een zeer toffe coverlock cursus!) en stikte ik met dubbel stiksel door.
Oja, en omdat het een bestelling was heb ik het natuurlijk ook even gezellig ingepakt!woensdag 21 september 2016

Opnieuw een Veritas shirt genaaid

Eindelijk kwam ik er toe om weer een shirt voor mezelf te naaien! Het is de Alison top uit het Veritas naaiblad wat vorige keer al erg goed beviel.
Aangezien ik het toen wat ruim vond vallen knipte ik het ditmaal zonder naadwaarde (kwestie van te lui zijn om een maat kleiner uit te tekenen😁).
Het stofje is een heel soepele tricot dat ik een tijd terug op de Eindhovense stoffenmarkt kocht.
Om de boel op te leuken sloeg ik drie ogen in de hals.
zaterdag 10 september 2016

Rugzak met Ninjago 'op bestelling'

En toen was 'ineens' de vakantie voorbij en moesten de schoolspullen weer klaar staan. Zoonlief wilde zijn rugzak van vorig jaar hergebruiken wat ik een goed idee vond in het kader van recycleren!
Tot ik hem van binnen eens goed bekeek: van een paar ongelukje met een druppelende beker (ik kan blijven zeggen dat hij ze rechtop in zijn tas moet zetten maar dat helpt niet...) was hij er niet frisser op geworden. Dus gingen we op de automatische piloot naar de winkel waar meneer vol trots een Paw Patrol rugzak koos (en ik de hele weg terug twijfelde of hij voor dat thema niet te groot is??? ).
Thuis aangekomen vroeg ik me af waarom ik niet zelf een rugzak/boekentas had gemaakt voor hem: ik had al zoveel mooie exemplaren voorbij zien komen in blogland (onder anderen hier, hier en hier).

Plots bedacht ik me dat hij dit jaar voor het eerst een gymtas nodig heeft: die kon ik mooi zelf maken! Omdat ik natuurlijk weer eens moest opschieten (de volgende dag de eerste gymles...) dacht ik snel een zak zonder patroon te maken. Maar toen hij vroeg of er wel een Ninjago op kon, en meer bepaald in het rood op een blauwe tas...koos ik toch maar voor een iets degelijker exemplaar.
Ik nam de rugzak uit Stof voor Durf het Zelvers. Na wat gegoochel met een bord en Pi had ik hem zo uitgeknipt.
Het borduren van de Ninjago (dankjewel S. voor het bestand!) duurde wat langer want die machine neemt er wel de tijd voor!
Maar enfin om half één lag daar een spiksplinternieuwe gymtas klaar.
Helaas heb ik geen foto van mijn ventje zijn gezicht toen hij hem de volgende morgen zag: onbetaalbaar!!!  
maandag 5 september 2016

Een fantastisch patroon voor snelle vakantiekleding

Onverwacht gingen we de laatste vakantieweek een weekje kamperen. Omdat het zeer mooi weer zou blijven maakte is snel nog twee vakantiepakjes.
Het patroon komt van Coral & co (thanks ladies!) en is gratis te downloaden.
Het is een echt superleuk modelletje en ook zo klaar (al moet ik voor dat uur dat de ontwerpster aangeeft nog even oefenen😉)Bij de eerste versie ging ik zo snel dat ik de tunnel vergat: ik lockte de twee delen zo aan elkaar. Omdat ik geen zin (en geen tijd) had om het helemaal los te tornen zette ik met een kettingsteek de naad vast als tunnel en haalde er een heel dun koordelastiekje door.
Het werd goedgekeurd en op allerlei manieren getest op bewegingsvrijheid...;)
  Het pakje beviel de dame zo goed dat ik de volgende avond er nog één naaide.


Dit keer dacht ik wel na bij wat ik deed en naaide ik de tunnel zoals beschreven.
De stofjes komen trouwens van Kersenpitje! Het roze heet 'Love Butterfly' van Shalmiak en is ontworpen door de Finse Sari Ahokainen. De paarse tricot met de uiltjes zijn ontworpen door Bora voor Mus4kids! Beide stofjes zijn van organisch katoen en voelen heerlijk zacht.